OLEJ KOKOSOWY - Cocos Nucifera (Coconut) Oil          

Olej kokosowy ze względu na dobroczynny wpływ na skórę jest naszym podstawowym olejem do produkcji mydła, nadaje kostce twardość, tworzy gęstą i kremową pianę. Nawilża, odżywia i wygładza suchą skórę. Jest lekki i nietłusty. Olej kokosowy ma działanie „chłodzące” i uspokajające. Przywraca skórze sprężystość.

Składa się w większości z nasyconych kwasów tłuszczowych, a niemal w połowie z kwasu laurynowego, który wykazuje silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

OLIWA Z OLIWEK - Olea Europaea (Olive) Oil       

W kosmetyce oliwa wykorzystywana jest od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości wygładzające, ochronne i przede wszystkim nawilżające. Napina skórę, uelastycznia i redukuje drobne zmarszczki. Ma również właściwości rozgrzewające i poprawiające ukrwienie. Poprzez higroskopijność oliwa przyciąga do skóry wilgoć z zewnątrz i zatrzymuje ją zapobiegając wysuszaniu skóry, pomaga utrzymać skórę miękką i delikatną. Jest niezwykle bogatym źródłem przeciwutleniaczy, których obecność zapewnia skórze młodość i witalność, oraz ochronę. Reguluje wydzielanie sebum (łoju) przez skórę.

Skład: 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, 60–75% kwasu oleinowego, 14–18% kwasu linolowego, 10–18% kwasu palmitynowego, 2% kwasu linolenowego, 2% kwasu stearynowego, witamina E.   

OLEJ RYCYNOWY - Ricinus Communis Oil

Olej rycynowy prawie w całości (ok. 80%) składa się z rycynolowego kwasu tłuszczowego. To sprawia, że jest doskonałym środkiem przyciągającym i pochłaniającym wilgoć, dzięki czemu skóra dłużej zatrzymuje wilgotność. Jest łatwo wchłaniany przez skórę, głęboko ją nawilżając. Ma działanie łagodzące i ochronne. W mydle tworzy kremową, gęstą pianę.

OLEJ AWOKADO

Ma wybitne działanie regeneracyjne, nawilżające i natłuszczające. Odżywia głębokie warstwy skóry, czyniąc ją gładką i elastyczną. Wykazuje też właściwości antyalergiczne, a więc nie wywołuje podrażnień u osób z wrażliwą skórą oraz u dzieci. Przypisuje mu się również działanie przeciwgrzybicze i łagodzące stany zapalne.

Stymuluje metabolizm kolagenu, wspomaga regenerację tkanki łącznej, przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i uszkodzeń słonecznych. Delikatnie absorbuje promieniowanie UV, działa przeciwbakteryjnie, opóźnia widoczne oznaki starzenia i zmiękcza skórę. 

Polecany w pielęgnacji każdego rodzaju skóry i w każdym wieku, a w szczególności: skóry normalnej, suchej, odwodnionej, zniszczonej, dojrzałej i delikatnej (w tym skóry małych dzieci), a także w leczeniu dolegliwości skórnych, w tym egzemy i łuszczycy.

OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW

Lekki i silnie nawilżający olej, idealny w mydłach do twarzy i dla dzieci. Wzmacnia płaszcz lipidowy skóry, odżywia, wygładza i chroni. Polecany do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, zwłaszcza dziecięcej, suchej, podrażnionej, alergicznej.

Olej ze słodkich migdałów możesz znaleźć w produktach:

BALSAM DO UST POMARAŃCZA

NATURALNE MYDŁO NAGIETEK I POMARAŃCZA

OLEJ Z PESTEK MALIN

Olej z pestek malin działa nawilżająco, przeciwzalapnie i przeciwzaskórnikowo. Regeneruje, wygładza zmarszczki. Chroni skórę przed promieniowaniem UV, wyrównuje koloryt. Polecany dla każdego typu skóry.

OLEJ Z PESTEK MORELI

Olej z pestek moreli wpływa na kondycję skóry, odżywia i zmiękcza, spłyca zmarszczki. Sprawia, że naskórek szybciej się regeneruje, a skóra staje się jedwabista i gładka. Nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry, również dla delikatnej i wrażliwej i dla skóry dziecka. Ma lekką konsystencję, jest szybko wchłaniany przez skórę. 

Olej z pestek moreli możesz znaleźć w produktach:

KULA KĄPIELOWA JAGODA I YLANG

OLEJ Z NASION SŁONECZNIKA

Olej słonecznikowy jest bogatym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości. Nawilża, zmiękcza, działa regenerująco i przeciwzapalnie. Ujędrnia, zapobiega starzeniu się skóry, reguluje wydzielanie sebum. Przyspiesza gojenie ran, redukuje blizny i rozstępy. Pomaga w walce z trądzikiem i zaskórnikami. Jest lekki i nie zatyka porów. 

OLEJ Z PESTEK WINOGRON

Olej z pestek winogron ma lekką konsystencję, jest dobrze wchłaniany przez skórę i nie zatyka porów. Posiada właściwości przeciwstarzeniowe, regererujące, przeciwalergiczne i zmiękczające. Zwiększa elastyczność skóry, pomaga przy bliznach, rozstępach i żylakach. Zawiera dużą ilość wit. E, C i D, jak również beta-karoten oraz proantocyjanidyny. Dzięki nim olej jest silnym antyoksydantem i neutralizuje wolne rodniki, stymuluja odnowę komórek, działają przeciwstarzeniowo, zmniejszają objawy alergii i zapobiegają uszkodzeniom skóry spowodowanymi przez promieniowanie UV.

Olej z pestek winogron możesz znaleźć w produktach:

KULA KĄPIELOWA CYTRONELLA I TRAWA CYTRYNOWA

OLEJ RYŻOWY (Z OTRĄB RYŻOWYCH) 

Olej ryżowy zawiera wysoką zawartość witaminy E, jako antyoksydant ma działanie spowalniające proces starzenia się skóry. Stosowany na włosy dzięki kwasowi oleinowemu i linolowemu wzmacnia strukturę włosa, sprawiając że włosy stają się grubsze oraz stymuluje ich wzrost. Dodaje włosom blasku, poprawia ich kondycję i zapobiega przedwczesnemu siwieniu.

Olej ryżowy możesz znaleźć w produktach:

SZAMPON WAWRZYN I KORZENIE

OLEJ SEZAMOWY

Olej sezamowy 




WYCIĄGI OLEJOWE Z ROŚLIN:

MACERAT Z MARCHWI

Olej marchwiowy (wyciąg olejowy z marchewki na bazie nierafinowanego oleju słonecznikowego) zawiera beta-karoten, działa jak naturalny samoopalacz, Chroni przed promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami. Regeneruje skórę, łagodzi podrażnienia, wygładza zmarszczki, zmniejsza blizny i rozstępy.

MACERAT Z NAGIETKA

Olej nagietkowy - wyciąg (macerat) z kwiatów nagietka działa leczniczo, ochronnie, hamuje zapalenie skóry. Stosowany przy szorstkiej, pękającej, suchej, łuszczącej się skórze, a także przy wrażliwej i podrażnionej. Używany w produktach do pielęgnacji niemowląt.

MACERAT Z POKRZYWY

MACERAT Z RUMIANKU

MACERAT LAUROWY - Laurus Nobilis L.

Wyciąg olejowy z liści wiecznie zielonego drzewa laurowego o działaniu antyseptycznym, antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym i nawilżającym. Właściwości mikrobiologiczne liści laurowych pomagają w leczeniu infekcji skórnych, zranień i ugryzień owadów. Skutecznie łagodzi problemy skóry, takie jak: łuszczyca, egzema, atopowe zapalenie skóry, trądzik, łupież, podrażnienia.
Idealny dla skóry wrażliwej i alergicznej.

MACERAT Z ZIELONEJ KAWY


Top